torsdag 24. januar 2013

Frå mor sin synsvinkel...

Elevane i klassen har skrive korttekster på nynorsk i samband med lesinga av Skråninga. Ei av oppgåvene handla om at forteljar og synsvinkel er viktige for korleis vi forstår historia. Kapittel 1 har ein 3. personsforteljar, der synsvinkelen ligg hos faren i familien. Men kva ville vi fått vite viss nokon andre, til dømes mor, var forteljaren? Kva for tankar og informasjon ville vi då fått tilgang på?
 Lotte har skrive ein korttekst der ho har "gjeve mor røysta". I denne versjonen er mor eg-forteljaren, og det er hennar synsvinkel vi ser episoden frå. Far har nettopp slått mor, og ho flyktar avgarde til hytta.

Eg er nøydd til å dra. Eg kan ikkje vere heime lengre. Kva skal eg gjere om han gjer det ein gong til. Eg orkar ikkje tanken på å bli slått meir no. Eg tar med meg yngste sonen, vi dreg til hytta. Eg kan ikkje tenkje meg noko meir betre enn det. Kva skal eg seie til han? Eg kan ikkje seie at far din er farleg. Han treng å vite at far hans kan vere god nokre gongar også. Far er snill, men ikkje alltid. Eg er lei mannen min. Eg vil skiljast, men det vil ikkje han. Eg er nøydd til å skiljast, men eg tør ikkje seie noko meir om det. Eg vel å flykte i staden. I alle fall for ei natt.
-Vi kan dra og plukke blåbær, vil du ikkje det? spurde eg yngste sonen min. Han ville ikkje vere med, ikkje med det fyrste. Kvifor, spør eg meg sjølv. - Hadde ikkje det vore koseleg? Eg fortalde at eg hadde kjøpt godter, men han verka ikkje interessert i det heile tatt. "Kvifor," spurde han. Eg fortalde at det kunne bli koseleg, og at eg ville at vi skulle gjere noko i lag.
Vi sat oss i bilen og byrja køyre. Det tok ei stund, og så var vi framme. Eg hadde teke med meg to spann, og vi prata saman medan vi plukka bæra. Yngste sonen smilte, men eg såg han uroa seg litt. Eg ønskjer ikkje at han skal uroe seg. Eg vil at han skal vere trygg. Eg vil at han skal vere glad. Men det er ikkje lett med han far i huset. Hadde det ikkje vore for han, ville nok alt ha vore mykje betre. Eg trivest ikkje heime lengre no. Vi plukka begge spanna heilt fulle før vi byrja gå heimover mot hytta igjen. Eg og yngste sonen prata ikkje så mykje no lengre, vi gjekk og gjekk og sa ikkje eit einaste ord. Det var heilt stille frå begge munnane vår. Vi var begge to i ei heilt eiga verd. Ikkje noko å seie. Berre tenkje.

Av Lotte Midttun Bakken

Skråninga: Tredje møte

Ole-Morten er klar for å gyve løs!
Torstein på det 3. lesesirkelmøtet!
Ukas lesesirkelmøte, det nest siste i rekka, dreide seg om sidene 158-212. Vi har nå lest godt over tre fjerdedeler av boka, og det blir mer og mer tydelig for oss hvor psykisk syk jeg-fortelleren er/ har blitt. Ikke minst lærer vi stadig mer om hvorfor han er den han er. Skråninga fortsetter å skjære oss i hjertet! Vi kjenner insektsbeina krafse og kravle, mens vi øser oss opp når vi tenker på alt det vonde hovedpersonen har opplevd.                                       

Hvordan skal dette ende? Vi nærmer oss slutten...
Superklassen 1stui! :)

MEN foreløpig jobbes det iherdig, og her kommer ukas eksempler på oppgaveløsninger:

1. Sammendrag I (starter litt nede på siden) og sammendrag II
2. Illustrasjoner:



3. Diskusjonsspørsmål:
- Har tittelen på boka noe med skråninga å gjøre ?(Skråninga som mor klatrer opp, red.anm)
- Hvilke episoder gjentar seg? Hvorfor?
- Hvorfor oppførte "eg" seg som han gjorde da faren var på besøk?
- Hvorfor vil "eg" spionere på faren?

  • - Hvorfor tror du forfatteren har tatt i bruk mange av de samme metaforene flere ganger? Hvilken betydning kan det ha? F.eks "Insekta kråla og krafsa gjennom kroppen på meg."
  • - Hva er grunnen til at "eg" blir så lik faren sin, selv om han kanskje ikke vil?
  • - Jeg-personen har blitt mobbet og slått store deler av livet sitt. Hvorfor tror du at han ikke har sagt noe om det? Ville du fortalt det til noen hvis du var i hans situasjon?
4. Skrivemåte

torsdag 17. januar 2013

Lesesirkel, andre møte

Jonas, Lotte og Alija jobber.
Det er torsdag, vi har vårt andre lesesirkelmøte, og gruppene samler seg om Skråninga. Oppgavene er de samme, men vi har rullert ansvaret på gruppa, slik at hver elev nå svarer på noe annet enn de gjorde sist. Ett av målene med disse lesesirklene er at man skal "tygge på" romanen sammen, og se den fra litt ulike sider. Når oppgavene er de samme hver gang blir det gjenkjennelig, selv om man leser andre deler av boka.

Gruppene har litt ulik tidsbruk i møtene. Noen er veldig kjapt ferdige, mens andre tar seg god tid og diskuterer nøye. For å få mest ut av lesesirkelen er det nok det siste som er det mest hensiktsmessige, selv om det selvfølgelig ikke alltid er like lett å vite hva man skal snakke om...


Ingrid og Karina
Som vanlig følger noen smakebiter av ukas oppdrag:
Joakim

1. Sammendrag
2. Illustrasjoner
4. Skrivemåte, s. 94-158









Diskusjonsspørsmålene (oppgave 3) kan ofte være de mest interessante, særlig i en kompleks roman som Skråninga. Her følger ulike eksempler:

- Hvorfor tror du forfatteren skriver på den måten han skriver, og ikke kronologisk?

- Hva tror dere er grunnen til at han (hovedpersonen) har så mange tvangstanker?
- Hvorfor tror dere hovedpersonen gir folk kallenavn i stedet for navnet deres?

- Hovedpersonen drepte nabojenta. Hvordan ville du reagert i hans situasjon? Ville du rømt fra åstedet, eller tatt kontakt med noen?
- Tror du hovedpersonen egentlig ble glad da han hørte at han skulle bli far?

- Hva er det som kan ha gjort at jeg-personen har valgt å henge med "den storlemma" og "han med barten"?
- Hvordan ville dere reagert hvis dere hadde fått vite at dere skulle få barn med en annen gift kvinne eller mann?

- Sprinkel-metaforen er ofte brukt i denne teksten. Hvilken betydning kan det ha?

- Tror du sønnen (jeg-fortelleren) blir påvirket av at faren slår? Kan dette føre til det samme i hans (jeg-personens) framtid?








søndag 13. januar 2013

Skråninga: Lesesirkel, 1. møte


Lesesirkler i full gang!
 I arbeidet med romanen Skråninga (2001) av Carl Frode Tiller skal vi jobbe en del sammen i grupper underveis i lesingen. Elevene jobber fire og fire (i basegrupper), og vi skal ha fire lesesirkelmøter i løpet av prosjektperioden. Til hvert møte vil det være ulike oppgaver hver enkelt elev må jobbe med, og svare på. Oppgavene rullerer slik at alle på gruppa, etter fire uker, har vært innom alle fire oppgavene. Er du nysgjerrig på hvordan prosjektet ellers er lagt opp, kan du lese mer i prosjektbeskrivelsen vår.

Oppgavene elevene i basegruppa skal presentere for hverandre er:

1. Et sammendrag av sidene vi har lest i uka som har gått.
2. Finne 4-6 illustrasjoner som passer godt til det vi har lest, og forklare hvorfor man synes de passer godt.
3. Lage 3-4 diskusjonsspørsmål basert på det man har lest + sørge for å få igang en ordentlig samtale rundt disse spørsmålene i lesesirkelen.
4. Si litt om skrivemåten (ordvalg, setningsoppbygging, stil, språklige bilder/ virkemiddel osv.)

Første møte er unnagjort.

Før vi startet opp lesesirklene, leste vi ferdig første kapittel i boka. Lesesirkelen denne uka har derfor dreid seg om side 39-94.
Camilla, Thuan, Thines og Nicolas ser ut til å trives med opplegget!

Her følger et utvalg som viser hva elevene har jobbet med så langt:

Oppgave 1. Sammendraget til Jonas

Oppgave 2. Illustrasjoner

Oppgave 3. Diskusjonsspørsmål (noen eksempler fra ulike grupper):
  • [Eg] er på psykiatrisk avdeling og bruker ord til å helbrede seg selv. Hvorfor tror du han gjør dette?
  • Denne boka er skrevet på en veldig spesiell måte. Hvorfor tror du at forfatteren gjør dette? Leker han med hodet vårt, og gjør det deg forvirret?
  • Hvordan tror du faren har opplevd å være far i denne familien?
  • Tror du at drikkingen til faren kan linkes til hans barndom?
  • Hvordan tror du det er å vokse opp i et hjem med mye usikkerhet og lite kjærlighet?
Oppgave 4. Skrivemåte, Hanna og Elise

mandag 7. januar 2013

Skråninga

Kor mykje har barndommen å seie for kva slags menneske vi blir når vi veks opp? Foreldre? Vener? Mobbing? Kva er det som gjer at nokon endar opp som mordarar? Kva er ein mordar? Korleis er det å leve som psykisk sjuk? Kva er sanning og kva er løgn? Korleis er det å leve livet i ei konstant skråning?

Vi har starta eit romanprosjekt der vi skal gå nært inn på Carl Frode Tillers roman Skråninga frå 2010. I løpet av dei neste vekene kan du lese ulike elevtekstar (og ulike tekstypar) som handlar om denne romanen.